Nízkosacharidové recepty

ZDRAVÁ KVĚTÁKOVÁ PIZZA

 

  1 květák, nakrájený na malé růžičky

  • 1 vejce
  • 50g strouhaného sýru
  • ½ ČL mořské soli
  • ½ ČL sušeného oregana
  • ¼ ČL mletého černého pepře
  • obloha (dle preferencí)

 

Postup

  • Květák rozmixujeme v mixéru na malé “rýžové” kousky.
  • Rozmixovaný květák dáme na pánev a asi 8 minut ho opékáme do změknutí.
  • Když je květák měkký a začíná být dohněda, vložíme ho do utěrky (gázy) a vyždímáme z něj co nejvíce vody. Je důležité, aby byl co nejsušší.
  • Když jsme ho pořádně vysušili, dáme ho do misky spolu s ostatními ingrediencemi a pořádně smícháme.
  • Těsto následně uložíme na pekáč (vyložený papírem na pečení) do tvaru pizzy.
  • Pečeme ho na 220 stupňů cca 15 minut – dozlatova.
  • Potom na pizzové těsto pokládáme suroviny podle chuti (rajčatový protlak, šunka, špenát, kukuřice, žampiony...) a dáme péct na dalších 7-10 minut.

 

 

 

 

 

TUŇÁKOVÁ OMELETA

 

  • 200g tuňáka ve vlastní šťávě 
  • 1/3 cibule
  • 5 PL bílého řeckého jogurtu
  • 1 PL jemně nasekaného celeru nebo jiné zeleniny
  • petrželová nať
  • 1-2 PL citrónové šťávy
  • Omeleta :
  • 6 vajec
  • 50 ml mléka ( dle vašeho výběru )
  • 2 ČL oleje 
  • 50g strouhaného sýru
  • ¼ ČL mořské soli
  • špetka mletého pepře

 

Postup

  • Všechny ingredience na tuňákový salát smícháme dohromady.
  • V druhé misce vyšleháme společně vejce, mléko, sůl, černé koření. Na pánvi rozpustíme 1 lžičku oleje a nalijeme na ni polovinu připravené vajíčkové směsi. Pokud máte nepřilnavou a kvalitní pánev, nemusíte olej vůbec použít.
  • Omeletu posypeme polovinou strouhaného sýru ještě na pánvi, aby se na omeletě rozpustil.
  • Když je omeleta hotová, dáme ji dolů z pánve a rozetřeme na ni polovinu tuňákového salátu.
  • Postup zopakujeme i při druhé omeletě.

 

 

 

 

 

KAKAOVÉ MUFFINY 

 

  • 2 vejce
  • 4 PL neslazeného kakaa (lze karobu)
  • 2 PL medu
  • 1 PL rozpuštěného kokosového oleje 
  • špetka jedlé sody

 

Postup

  • Všechny suroviny v misce vymícháme metličkou.
  • Těsto dávkujeme do silikonových formiček na muffiny a pečeme 20 minut na 175 °C.
  • Po dopečení je necháme vychladnout a opatrně vyklopíme z formiček.
  • Tip: muffiny můžeme pokapat řeckým jogurtem a ozdobit ovocem
Zpět do obchodu